Monday 23 April 2012

JOM MASAK : Kek Cawan yang Simple

Hari ini nak kongsi pasal cara-cara membuat kek cawan. Kepada sesiapa kat luar sane yang suke makan kek cawan dan nak buat sendiri kat rumah, mudah dan simple inilah cara-caranya. 

First of all bahan-bahan untuk membuar kek cawan :

> 150g  mentega (dilembutkan sedikit)
> 150g gula kastor
> 3 biji telur
> 180g tepung naik sendiri(diayak)
> 50ml susu UHT
> 1/2 sudu kecil ekstrak vanila
> mangkuk cawan secukupnya
> chip more (ikut selera)






Cara menyediakan :

1. Putarkan mentega dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan telur satu persatu kedalam adunan tadi(pastikan telur telah dipukul dahulu).
3. masukkan tepung naik sendiri yang telah diayak sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu dan vanilla. Gaul aduanan sehingga sebati.
4.  Masukkan chip more ( jika suka). Nak guna badam cincang ke rice chocolate pun boleh. Ikut selera anda ok!
5.  Akhir sekali, masukkan adunan kedalam mangkuk cawan ¾  penuh. Panaskan ketuhar 190 0C. Bakar selama 12-15 minit sehingga kek naik dan warna kekuningan.



                                         inilah hasil kek cawan saye!




p/s ==> jika suka menghias buat la topping sendiri yee. Selamat mencuba ! =)

No comments:

Post a Comment